Kā izvēlēties Prosecco
Kas ir Prosecco? Prosecco ir itāļu dzirkstošais vīns, kas tiek pagatavots no Glera šķirnes vīnogām. Glera vīnogu īpatsvaram Prosecco jābūt vismaz 85%. Prosecco ir kļuvis par augsti atzītu un pieprasītu dzirkstošo vīnu visā pasaulē. Pasaulē populārākais un visvairāk pārdotākais Prosecco ir Extra-Dry (tulk. – īpaši sauss).
Ko nozīmē reģionu abreviatūra uz Prosecco pudeles?
Saīsinājumi DOC un DOCG apzīmē Prosecco kvalitātes pakāpi. DOCG apzīmējums norāda uz Prosecco augstākās kvalitātes pakāpi. Reģionu nosaukumi aiz abreviatūras norāda uz vīnogas izcelsmes vietu.
DOC Prosecco – kvalitatīvs dzirkstošais vīns no Prosecco reģiona.
DOC Treviso – vīnogas nāko no Treviso reģiona, kas tiek uzskatīts par labāku vīnogu audzēšanas reģionu kā tradicionālais Prosecco reģions.
Savukārt DOCG Prosecco Conegliano un Valdobbiadene gadījumā, vīnogas nāk no labākajiem ciematiem Prosecco reģionā.
Prosecco cukura daudzums
Visi prosecco tiek pagatavoti izmantojos charmant metodi, kurā tiek pievienots cukurs, lai sabalansētu vīnu pēc otrās fermentācijas.
Zero – mazāk par 3g /l cukura;
Brut – līdz 12 g/l cukura;
Extra dry – 14 – 20 g/l cukura;
Dry – 17 – 32 g/l cukura;
Demi sec – 32 – 50 g/l cukura.
NB! Patērētājus bieži mulsina Brut, Extra dry un Dry cukura daudzums. Ir vērts atcerēties, ka Brut ir vissausākais no minētajiem, ar vismazāko cukura daudzumu.
Apzīmējumi, kas norāda gāzes daudzumu Prosecco
Spumante
Minimālais spiediens pudelē ir 3 – 6 atmosfēras. Šādā Prosecco burbulīši ir tievāki un garāki, līdz ar to arī ilgāk saglabājas glāzē. DOCG Prosecco pārsvarā ir tieši Spumante.
Frizzante
Pudeles spiediens vidēji ir 1 – 2.5 atmosfēras. Prosecco Frizzante burbulīši ir vieglāki, šie vīni parasti ir salīdzinoši lētāki par Spumante.
Negāzēts Prosecco (jā, arī tāds eksistē)
Aptuveni 5% no visiem ražotajiem Prosecco ir tieši negāzētais prosecco un pārsvarā tas tiek ražots Itālijas vietējam tirgum. Tas ir baltvīns, kas ražots no Glera šķirnes vīnogām.
Jaunākais no Prosecco – Rose Prosecco
2020. gada maijā Prosecco DOC konsorcijs un Itālijas Lauksaimniecības ministrija atļāva ražot Prosecco Rose. Prosecco Rose var būt pagatavots tikai no Glera un Pinot Noir vīnogām, kur Pinot Noir ir jābūt 10-15%. Turklāt, Rose Prosecco drīkst ražot tikai Brut un Extra dry stilā, izmantojot charmant metodi.